Residència Illes d’Art 3



Residència de creació Illes d'Art 3. Casa d’Artistes de Montpalau, Es Mercadal, Menorca. Del 24 de novembre a l'11 de desembre de 2017. 

 El projecte de residència que vàrem formular conjuntament amb la restauradora Maria Antònia Cladera es va construir al voltant de la idea de la gestió de la mort, des de l’interès per les pràctiques funeràries prehistòriques de Mallorca i Menorca i els valors simbòlics associats. A partir de la visita de diferents jaciments arqueològics –com la cova de Son Torrella o la necròpolis de Son Real a Mallorca– a Menorca vàrem realitzar una recerca especulativa a partir dels documents d’estudis, les memòries de les excavacions i dels objectes que es conserven dels diferents jaciments (especialment d’Es Càrritx i Es Mussol); responent així al desig de trobar evidències sobre els vincles relacionals de les primeres comunitats humanes a les dues illes.

Les visites a la cova de Son Torrella van ser el punt d’inici del projecte; una cova datada de l’època calcolítica que va ser usada com a lloc de culte i que l’entrada va ser repicada per tal d’insinuar una forma de vulva (Deyà i Ensenyat, 2009). Fascinades per aquella cavitat amagada a la muntanya amb una vulva gegant com a entrada, vàrem començar a investigar amb l’afany de descobrir un relat que a més coincidís amb un imaginari propi sobre una societat utòpica amb relació als nostres ideals.

 Pel que fa a la seva formalització, es va exposar material gràfic i audiovisual generat durant la recerca, i dues peces escultòriques que recreen objectes del fons arqueològic del Museu Municipal de Ciutadella (Menorca) vinculats amb ritus funeraris del Neolític.



Cova de Son Torrella des del camí de la ruta.




1. Cova de Son Torrella, Mallorca.
2. Detall de dos rams de romaní trobats sobre la pedra de l’entrada de la cova.







Selecció d’imatges de l’arxiu generat durant la recerca. Jaciments de Mallorca. Fotografia analògica. 




Aquest projecte va ser mostrat a l'exposició col·lectiva itinerant "Illes d'Art 3" a:

· Ajuntament Vell, Sant Francesc, Formentera. (octubre 2018)
· Can Jeroni, Sant Josep de sa Talaia, Eivissa. (abril 2018)
· Casal Solleric, Palma, Mallorca. (febrer 2018)
· Can Victori, Maó, Menorca. (desembre 2017)



Exposició col·lectiva "Illes d'art 3". Casal Solleric, febrer de 2018.



1. Peça basada en objectes del fons arqueològic del Museu Municipal de Ciutadella (Menorca) vinculats amb rites funeraris del Neolític. Llana, ceràmica i almagre (pigment natural utilitzat per la pagesia mallorquina). Mesures: 12x7x9 cm. 2. Pedra tacada de pigment pel pas dels ramats d’ovelles pintades amb almagre per evitar els paràsits. Enregistrat durant la ruta fins a la cova de Son Torrella.



Documentació del període de residència a Menorca. ©Claudia Capella.



 Agraïments a l’equip d’Es Far Cultural i a totes les persones col·laboradores, al Museu Municipal de Ciutadella, i lxs artistes Adrián Martínez, Alejandro Martín, Xim Llompart i Magdalena Planas.






Organitzat per Es Far Cultural.




Amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics.